(Serbian) 1Hive FAQ

FAQ - Često postavljena pitanja

Sta je xdai lanac ?
Xdai je ime blockhaina i stabilne kripto-vaulute korišćene na samom lancu.Svaki xDai token je vredan ~ 1 US dolar.

Xdai blockchain je bočni lanac na Etherium blockchainu.Ima iste karakteristike kao Etherium, ali koristi druge metode kako bi transakcije bile validne i konstatne na svim čvorovima u distributivnoj mreži.

Trenutno, poznate organizacije(zvani validatori) prenose i verifikuju blokove svakih 5 sekundi.

Ovo znači da transakcije mogu biti izvršene veoma brzo i provizije na samim transkacije mogu biti minimalne.U skoroj budućnosti, xDai će preći na javnom stejkovanju gde članovi takođe mogu biti deo čvorova.

Naučite još

Kako dodati xDai u svoj Metamask novčanik ?

Proveriti ovaj lak tutorijal

Sta je 1hive i Honey token ?

1hive je otvorena zajednica, gde ne morate tražiti dozvolu da se priključiti ili postanete član.
Ako vidite nešta što bi trebalo unaprediti, možete napraviti predlog i skupiti honey i ostvarit isti.

Takođe možete zaraditi honey jednostavno uključivanjem u zajednicu na Githubu/Discordu ili forumu(pogledajte Pollen), registrovanjem i sakupljanjem honey preko BrightID fauceta, ili obezbeđivanjem likvidnosti na honeyswap i deponovanjem vaših LP tokena u saće.

Dok pokušavamo ljude da nateramo da preuzmu inicijativu individualno, takođe volimo da radimo zajedno.Samo-organizovani ‘‘rojevi’’ su formirani oko spefičnih projekata(pr. honeyswap,celesete,gardens) ili u radnim okruženjima (pr. design, komunikacija, inženjerstvo).Ukoliko ste novi u 1hive(košnici) i želite da doprinesete na dobar način za početak pronaći roj koji vas interesuju i pitate kako biste mogli da pomognete.

Kako kupiti HNY ?

Pogledajte korak po korak uputstvo

Koja je ukupna zaliha HNY i gde mogu proveriti ?

Trenutno ukupna zaliha HNY ~ 24,183.2 HNY. Postoji stopa izdavanja koja ulazi u zajednički bazen (~ 60% godišnje), a kojom upravljaju vlasnici meda(Honey) i očekuje se da će se vremenom smanjivati.

Možete proveriti ukupnu zalihu i trenutnu cenu na http://1hive.org/

Kako se distribuira ?

Model izdavanja i distribucije Honeya(meda) je jednostavna, svaki novi blok Honeyu je izdat i sakuplja se u Zajedničkom bazanu, i odatle se distribuira i koristi za predloge i proces stejkovanja zvano ubeđeni glasovi.

Bilo ko može postaviti predlog zahtevanjem porcije iz Zajedničkog bazena i biti dodeljeni određenom korisniku.Honey holderi mogu stejkovati na samom predlogu koji signalizuje njihovu podršku.Takođe možete pristupiti kontrolnoj tabli za izdavanje i distribuciju meda(Honey) na https://1hive.org/

Kako mogu pokupiti svoj prvi Honey(med) sa samog fauceta?

Morate biti verifikovani sa BrightID i biti sponzorisani.

Možete pročitati ovaj artikal za bolje razumevanej kako to uraditi.

Nakon što ste verifikovani i sponzorisani, možete se registrovati za periode i preuzeti HNY.Registovanjem za period če vam omogućiti da pokupite HNY u narednom periodu.

Svaki period traje 2 dana i morate biti registovani na faucet svaki period.Preuzimanjem u periodu, automatski ćete biti registrovani za naredni period.Ne preuzimanjem u periodu oduzeće vam se ne pokupljena količina.

Postavili smo bota na kanalu #honey koji će vas podsećati da pokupite svoj HNY.

Kako da svoju likvidnost prenesete na xDai lanac?

Za konvertovanje DAI mainnet u xDai lanac ili obrnutu uoptrebu xDai/Dai most: https://dai-bridge.poa.network/

Alternativno koristite ovo uputstvo: https://docs.tokenbridge.net/xdai-bridge/using-the-xdai-bridge/how-to-use-xdai-bridge-without-ui

Za sve druge ERC20 tokene(ali ne Dai!) koristite OmniBridge: https://xdai-omnibridge.web.app/

Gde mogu da obezbedim likvidnost za HNY(MED) i zaradite naknadu?

Možete otici na
https://honeyswap.org/#/add/0x71850b7e9ee3f13ab46d67167341e4bdc905eef9/0xe91d153e0b41518a2ce8dd3d7944fa863463a97d koji je trenutno najlikvidniji par.

Možete takodje proveriti APY za sve HNY parove na https://info.honeyswap.org/token/0x71850b7e9ee3f13ab46d67167341e4bdc905eef9

Kada počinje rudarstvo likvidnosti?

Mi nemamo trenutno specifičan datum još, ali očekujemo da počne u nadolažećim nedeljama.
(Update/Ažuriranje) Rudarstvo je počelo i možete učestovati u majnovanju u brojnim bazenima likvidnosti.

This topic is created for helping purposes for the new/future users from this region who understand English a little less and maybe help them to understand this project.